Ledakan Di Plaza Melukai 15 di Mexico Utara

October 4, 2010 at 7:46 am

Monterrey, Mexico – Sebuah letupan di sebuah plaza di Mexico timur laut melukai 15 orang, pihak berkuasa menyalahkan serangan Minggu di kartel ubat menyasarkan penduduk awam menyebabkan kekacauan.
Polis yakin para penyerang melemparkan bom tangan Sabtu malam di alun-alun utama di bandar Guadalupe, namun masih berusaha untuk mengesahkan jenis bahan letupan, kata Adrian de la Garza, pengarah badan penyiasatan Nuevo Leon, di mana bandar ini berada.
Enam anak-anak, termuda 3 tahun, di antara yang terluka, kata Francisco Gonzalez, wakil pengarah kesihatan negara. Dia mengatakan, luka-luka tidak mengancam jiwa, dan sebahagian besar korban sudah pulang dari rumah sakit.
Itu adalah serangan seperti keempat dalam dua hari di kawasan sekitar bandar Monterrey, yang telah pulih dari perang wilayah antara Teluk dan geng ubat Zetas.
Pada Jumaat malam, tiga serangan bom tangan berasingan terjadi: di dekat mahkamah persekutuan, di luar penjara dan berhampiran Konsulat AS di Monterrey. Seorang penjaga keselamatan cedera dalam serangan di mahkamah.
Nuevo Leon Jaksa Agung Alejandro Garza y Garza berkata mereka mungkin akan balas dendam atas operasi baru-baru ini terhadap pengedar dadah. Dia tidak menentukan yang mana, tetapi 22 anggota geng dadah dipercayai tewas dalam tembak-menembak 15 September dengan tentera di Bandar MIER, bandar lain di Nuevo Leon. Minggu lalu, marinir ditangkap 30 anggota yang dipercayai kartel Teluk di negara bahagian Tamaulipas, yang bersempadan Nuevo Leon.
“Kami percaya ini mungkin serangan terhadap penduduk awam Mereka. Berusaha untuk mencipta kekacauan dan kecemasan dalam populasi,” kata Garza y Garza.
Tentera menangkap lapan orang yang dipercayai ahli Zetas di Guadalupe Minggu pagi, walaupun operasi nampaknya tidak berkaitan dengan serangan di alun-alun.
Para askar bandar berkawal ketika mereka melihat tiga rem mobil tiba-tiba dan cuba untuk mundur dan melarikan diri, menurut kenyataan Jabatan Pertahanan. Tentera menangkap lapan orang dan mencari 8 senjata dan peluru di kereta.
Walaupun geng ubat sering melemparkan bom tangan di markas polisi dan pemasangan kerajaan, mereka jarang target kerumunan para pemerhati.
Serangan besar terkini seperti dua tahun yang lalu, ketika para penyerang melemparkan bom tangan di ribuan bersuka ria saat perayaan Hari Kemerdekaan di bandar barat Morelia. Lapan orang terbunuh.
Namun, orang awam telah semakin terjebak dalam perang dadah berdarah Mexico, yang telah menelan lebih dari 28.000 orang tewas sejak Presiden Felipe Calderon mengerahkan ribuan tentera dan polis persekutuan untuk memerangi kartel pada bulan Disember 2006.
Dalam Acapulco, Sementara itu, polis terus mencari Minggu untuk 20 orang yang diculik saat keluar bersama-sama di bandar resort pantai Pasifik.
Pihak berkuasa sedang menyiasat apakah orang-orang yang hilang mempunyai hubungan dengan geng dadah, kata Fernando Monreal, pengarah penyiasatan polis di negara bahagian Guerrero, di mana Acapulco berada.
penculikan tersebut telah dilaporkan kepada polis Jumaat oleh seorang lelaki yang berada di antara kumpulan tersebut namun mengatakan ia berada di kedai ketika temannya diculik. Beliau berkata, para lelaki, usia 17-47, adalah mekanik dari Morelia, ibu kota negara bahagian asal Calderon tentang Michoacan, dan menabung setiap tahun untuk berlibur bersama.
Polis telah sejak tidak dapat menghubungi orang itu, dan Monreal mengatakan, dia menemui ceritanya mencurigakan.
“Mereka tidak pelancong. Ini sangat mencurigakan bahawa 20 lelaki pergi bercuti di Acapulco tanpa keluarga mereka,” katanya kepada Associated Press. “Kami tidak mengesampingkan kemungkinan bahawa mereka mempunyai hubungan dengan kejahatan terorganisir.”

Advertisements

Entry filed under: Berita Dunia. Tags: , , .

Calon Menjadi Kreatif Untuk Membina Senarai Teks-Mesej Saham Asia naik di tengah kenaikan harga komoditi


Categories

Arkib Blog

Disclaimer

Blog ini ditulis secara bebas oleh para penyumbang berita. Kami tidak bertanggungjawab diatas kesahihan berita-berita yang diterbitkan.

%d bloggers like this: