Saham Asia naik di tengah kenaikan harga komoditi

October 4, 2010 at 7:50 am

BANGKOK – pasaran Asia naik Isnin kerana harga komoditi yang lebih tinggi meningkatkan saham sumber dan pertumbuhan kuat di bidang manufaktur China mengangkat kepercayaan dalam pemulihan ekonomi.
Minyak diadakan keuntungan di atas $ 81 per barel di Asia pada harapan baru bahawa permintaan untuk minyak mentah akan meningkat. Dolar naik terhadap yen dan euro.
Nikkei 225 rata-rata saham canggih 42,35 mata, atau 0,5 persen menjadi 9,445.59 dengan pengeksport terbantu dengan memegang dolar di bawah tanda yen 84.
Hong Kong’s Hang Seng indeks melompat 1,4 persen menjadi 22,670.82, dengan kekuatan khusus terlihat di sektor hotel. Korea Selatan Kospi naik 0,4 persen menjadi 1,884.85 dan Australia S & P / ASX 200 ditambah 1,1 persen menjadi 4,629.0.
Pasaran kewangan di China daratan tertutup melalui 7 Oktober untuk bercuti Hari Kebangsaan.
Pasar mendapat dorongan dari berita Jumaat bahawa perkilangan China mengambil langkah pada bulan September, menambah bukti bahawa pemulihan ekonomi China tetap pada jalurnya dan pedagang di Asia memberikan keberanian untuk terjun ke saham. China negara bersekutu Persekutuan Logistik dan Pembelian mengatakan pembelian syarikat pengurus indeks, atau PMI, naik sekitar 2 mata pada bulan September.
“Para PMI meningkat lebih tinggi daripada yang diharapkan. Itu adalah kekuatan pendorong bagi munculnya di Asia,” kata Francis Lun, pengurus umum Fulbright Securities Ltd di Hong Kong.
Lain pengaruh besar di pasaran, Lun berkata, adalah dolar melemah, yang mencapai titik terendah dalam enam bulan terhadap euro Jumaat. Greenback berjuang menyebabkan para peniaga untuk melarikan diri ke komoditi – menyebabkan emas dan minyak naik – dan untuk mata wang alternatif seperti dolar Australia.
Sementara itu, prospek bahawa Federal Reserve akan mengambil tindakan lebih lanjut untuk merangsang ekonomi AS – langkah yang mungkin untuk menurunkan suku bunga jangka panjang – membantu mendorong kenaikan harga saham hotel Hong Kong, Lun berkata, sebagai sektor ini akan memberikan keuntungan lebih baik daripada AS hutang kerajaan.
Banyak ahli ekonomi meramalkan The Fed akan bergerak untuk membeli sekuriti kerajaan lebih – mungkin begitu pertemuan seterusnya pada 02-03 November. The Fed adalah menimbang bahawa pilihan, yang dikenali sebagai pelonggaran kuantitatif, kerana tradisional suku bunga tuil untuk membantu ekonomi sudah pada rekod rendah mendekati sifar dan tidak boleh dipotong lebih lanjut.
Pelabur juga menunggu keputusan dasar dari bank sentral di Jepun dan Australia. Bank of Japan memulakan pertemuan dasar dua hari Isnin, hasilnya yang diharapkan menjadi langkah-langkah baru untuk memudahkan dasar kewangan di tengah pemulihan ekonomi yang rapuh.
bank Australia maju di tengah spekulasi bahawa Reserve Bank of Australia akan menaikkan suku bunga pada hari Selasa. Saham Commonwealth Bank of Australia naik 1,9 peratus.
Tingginya harga komoditi dihantar saham sumber kuasa yang lebih tinggi di seluruh wilayah.
Benchmark minyak untuk penghantaran November menurun 2 sen menjadi $ 81,56 per barel di perdagangan elektronik di New York Mercantile Exchange. kontrak yang diperolehi $ 1.61 untuk menetap di $ 81,58 pada hari Jumaat, waktu pertama mencapai $ 80 per barel sejak awal Ogos. Harga logam industri seperti aluminium, tembaga dan nikel juga lebih tinggi.
Jepun JX Holdings Inc naik 1,2 peratus, CNOOC Ltd melonjak 4 peratus di Hong Kong, dan Korea Selatan SK Energy Co maju 4,2 peratus.
Di AS pada hari Jumaat, rata-rata Dow Jones industri naik 41,63, atau 0,4 persen, menjadi ditutup pada 10,829.68. 500 Indeks Standard & Poor’s naik 5,04, atau 0,4 persen, ke 1,146.24. Komposit Nasdaq naik 2.13, atau 0,1 persen, ke 2,370.75.
Dalam mata wang, dolar naik menjadi 83,63 ¥ dari ¥ 83,19. Euro jatuh ke $ 1,3755 dari $ 1,3789.

Advertisements

Entry filed under: Berita Dunia, Berita Ekonomi. Tags: , , .

Ledakan Di Plaza Melukai 15 di Mexico Utara Bertahan Overhaul sakit pusat tumbuh Kesihatan


Categories

Arkib Blog

Disclaimer

Blog ini ditulis secara bebas oleh para penyumbang berita. Kami tidak bertanggungjawab diatas kesahihan berita-berita yang diterbitkan.

%d bloggers like this: