Laptop Panas Sebabkan Kerosakan Kulit Pada Paha

October 5, 2010 at 2:09 am

CHICAGO – Adakah anda pernah bekerja di komputer riba anda dengan itu duduk di pangkuan anda, panas kaki anda? Jika demikian, anda mungkin mahu memikirkan kembali kebiasaan tersebut.
Melakukannya banyak boleh menyebabkan “sindrom panggang kulit,” keadaan kulit yang tidak biasa tampak berbintik-bintik yang disebabkan oleh pendedahan panas jangka panjang, menurut laporan perubatan.
Dalam satu kes baru-baru ini, seorang anak 12 tahun mengembangkan perubahan warna kulit sponge-pola di paha kirinya selepas bermain game komputer beberapa jam setiap hari selama beberapa bulan.
“Dia mengakui bahawa laptop mendapat panas di sisi kiri, namun, terlepas dari itu, ia tidak mengubah kedudukannya,” lapor para penyelidik Switzerland dalam sebuah artikel yang diterbitkan Isnin dalam jurnal Pediatrics.
Kes yang lain melibatkan seorang mahasiswa Virginia undang-undang yang mencari rawatan untuk perubahan warna belang-belang di kakinya.
Dr Kimberley Salkey, yang melayan wanita muda, sedang bingung sampai dia belajar pelajar menghabiskan masa sekitar enam jam sehari bekerja dengan komputer dia bersandar di pangkuannya. Suhu bawah berdaftar 125 darjah.
Kes itu, dari tahun 2007, adalah salah satu daripada 10 kes yang berkaitan dengan laptop dilaporkan di jurnal perubatan dalam enam tahun terakhir.
Keadaan ini juga boleh disebabkan oleh terlalu sering menggunakan bantalan pemanas dan sumber panas lain yang biasanya tidak cukup panas untuk menyebabkan luka bakar. Ini umumnya tidak berbahaya tetapi boleh menyebabkan penggelapan kulit kekal. Dalam kes yang sangat jarang, boleh menyebabkan kerosakan yang mengarah ke kanser kulit, kata para penyelidik Switzerland, Drs. Andreas Arnold dan Peter ITIN dari University Hospital Basel. Mereka tidak mengutip mana-mana kes kanser kulit dihubungkan dengan menggunakan laptop, tapi menyarankan, selamat, meletakkan beg atau perisai panas yang lain di bawah laptop jika anda harus memegangnya di pangkuan anda.
[Lain bahaya teknologi: telefon Mengejutkan kematian tol]
Salkey, pembantu profesor dermatologi di Eastern Virginia Medical School, mengatakan bahawa di bawah mikroskop, menyerupai kulit yang terkena kulit yang rosak oleh paparan sinar matahari jangka panjang.
pengeluar utama termasuk Apple, Hewlett Packard dan Dell memperingatkan dalam buku manual melawan meletakkan laptop di pangkuan atau kulit yang terbuka untuk waktu yang lama kerana risiko untuk luka bakar.
Sebuah laporan perubatan beberapa tahun lalu mendapati bahawa lelaki yang menggunakan laptop di pangkuan mereka telah suhu skrotum tinggi. Jika berpanjangan, hal semacam panas dapat menurunkan produksi sperma, yang berpotensi boleh menyebabkan kemandulan. Adakah menggunakan laptop itu sendiri boleh menyebabkan seperti itu merugikan belum disahkan.
Di masa lalu, “panggang sindrom kulit” telah terjadi pada pekerja yang pekerjaannya memerlukan yang dekat dengan sumber panas, termasuk roti dan blower kaca, dan sebelum pemanasan sentral, pada orang yang berkerumun di dekat kompor berperut buncit untuk tetap hangat.
Dr Anthony J. Mancini, dermatology kepala di Children’s Memorial Hospital di Chicago, mengatakan ia akan dilayan seorang anak yang mengembangkan keadaan tersebut dari menggunakan bantal pemanas “jam pada suatu masa” untuk menenangkan paha cedera dalam bola sepak. Mancini mengatakan ia juga melihat kes disebabkan oleh botol air panas.
Dia mencatatkan bahawa kronik, radang kulit berpanjangan berpotensi dapat meningkatkan peluang untuk kulit sel kanser squamous, yang lebih agresif daripada kanser kulit yang paling umum. Tapi Mancini mengatakan itu penggunaan komputer tidak akan menyebabkan kanser kerana begitu mudah untuk mengelakkan kenalan kulit berpanjangan berhampiran dengan laptop.

Advertisements

Entry filed under: Berita Kesihatan. Tags: , , .

Korea Selatan mendominasi World Cyber Games Kerajaan AS Saman 3 Syarikat Kad Kredit Terbesar


Categories

Arkib Blog

Disclaimer

Blog ini ditulis secara bebas oleh para penyumbang berita. Kami tidak bertanggungjawab diatas kesahihan berita-berita yang diterbitkan.

%d bloggers like this: