Isteri sebagai pencari nafkah tetapi tidak ada kemajuan nyata

October 6, 2010 at 2:25 am

NEW YORK (Reuters Life!) – Perempuan adalah pemenang dalam kemelesetan AS, sebagai pendapatan isteri ‘melompat ke bahagian nota pendapatan keluarga. Tapi itu hanya secara lalai.
Isteri memperoleh 47 peratus daripada pendapatan keluarga pada tahun 2009, naik dari 45 peratus tahun sebelumnya, bukan kerana gaji mereka naik, tetapi kerana lebih dari suami mereka kehilangan pekerjaan, berdasarkan kajian dari Institut Carsey di University of New Hampshire.
“Jangan salah: peningkatan ini bukan kerana kemajuan atau peluang bagi perempuan, tetapi lebih merupakan penunjuk kali kewangan sukar untuk keluarga,” kata Kristin Smith, seorang ahli kependudukan keluarga di Institut.
Perempuan tidak mendapatkan upah lebih tinggi selama kemelesetan. Upah median isteri bekerja jatuh ke $ 30.000 pada 2009 daripada $ 31.041 dua tahun sebelumnya. Pendapatan rata-rata suami dengan isteri bekerja jatuh waktu itu untuk $ 42,000 dari $ 46.562.
Sebaliknya, ekonomi melepaskan pekerjaan lebih didominasi laki-laki seperti pembinaan dan perkilangan, yang meninggalkan isteri pendapatan lebih daripada membayar keluarga dibawa pulang, kata laporan itu.
“Sebagai suami kehilangan pekerjaan, pendapatan keluarga menurun, dan peranan labah isteri ‘sering menjadi penting untuk menjaga keluarga mengapung,” kata Smith.
Hampir separuh daripada keuntungan relatif yang isteri dibuat selama 15 tahun terakhir di membawa pulang bacon datang selama kemelesetan 2007-2009. peningkatan keuntungan saham mereka tahun lalu adalah melompat satu tahun terbesar dalam 15 tahun.
pengangguran AS atasnya 10 peratus pada puncaknya sebelum trend turun menjadi 9,6 persen pada bulan Ogos. Angka tersebut akan naik menjadi 9,7 persen pada September, menurut tinjauan Reuters.
Nasional sektor swasta Persatuan Penyelidikan Ekonomi bulan ini disebut kemelesetan di atas pada bulan Jun 2009.
Tapi dekat pengangguran dua digit, pemotongan gaji, kerugian rumah curam harga dan rekod rampasan bererti rasa sakit masih jauh dari selesai.
“Bahkan keluarga yang tidak mengalami kehilangan pekerjaan mempunyai tabungan berkurang, akaun pencen dan nilai-nilai perumahan, dan mencari untuk carian nafkah kedua sebagai menstabilkan pendapatan keluarga mereka,” kata Smith dalam sebuah wawancara.
Selama kemelesetan, 81 peratus isteri bekerja telah bekerja suami, turun dari 86 peratus.
Pengangguran telah sangat tinggi di kalangan lelaki Amerika Afrika dan laki-laki dengan pendidikan les, dan dalam kedua-dua kes isteri menyumbang peratusan yang lebih tinggi – 55 peratus dan 58 peratus, masing-masing – daripada pendapatan keluarga, kajian ini mencatat.
Isteri cenderung tetap bekerja bahkan setelah suami mereka mendapatkan pekerjaan baru, kerana keluarga cuba untuk menutup dana yang hilang selama kemelesetan, kata Smith.
“Dengan hampir setengah daripada pendapatan keluarga sekarang datang dari isteri, ekuiti di tempat kerja perlu mendapat perhatian lebih dari sebelumnya,” kata Smith. “Keluarga kestabilan ekonomi bergantung pada sumbangan ekonomi isteri ‘, dan keluarga yang menderita ketika wanita berpendapatan kurang.”

Advertisements

Entry filed under: Berita Ekonomi. Tags: , , .

Republikan beri perhatian terhadap ahli yang berpotensi menukar parti Sambung juri banduan lelaki di pencerobohan rumah mematikan


Categories

Arkib Blog

Disclaimer

Blog ini ditulis secara bebas oleh para penyumbang berita. Kami tidak bertanggungjawab diatas kesahihan berita-berita yang diterbitkan.

%d bloggers like this: