Hakim: Hentikan ‘jangan tanya, jangan bilang’ segera

October 13, 2010 at 2:23 am

SAN DIEGO – Seorang hakim persekutuan memerintahkan Selasa tentera untuk segera menghentikan menguatkuasakan larangan pada pasukan gay, membawa 17-tahun “jangan tanya, jangan bilang” dasar-dasar yang lebih dekat daripada yang pernah menjadi dihapuskan.
Jabatan Kehakiman peguam mempunyai 60 hari untuk mengajukan banding perintah, tetapi tidak mengatakan apa langkah seterusnya mereka akan.
Presiden Barack Obama telah menyokong sebuah usaha parti Demokrat di Kongres untuk mencabut undang-undang, bukan di perintah eksekutif atau di mahkamah.
Tapi perintah Hakim Daerah AS Virginia Phillips ‘daun pentadbiran dengan pilihan: Teruskan membela undang-undang itu menentang dengan banding, atau melakukan apa-apa, biarkan polisi akan terbalik, dan menambah isu letupan untuk pemilihan jangka menengah dengan Republik bersedia untuk membuat besar keuntungan.
Jabatan Kehakiman dan pegawai Pentagon sedang mengkaji keputusan hakim dan mengatakan mereka tidak mempunyai komen segera.
“Semuanya telah menjadi permainan raksasa kentang panas,” kata Diane H. Mazur, seorang ahli undang-undang di Center Palm, sebuah think tank di Universiti California di Santa Barbara yang menyokong penyingkiran sebuah. “Tidak ada siapa pun yang ingin bertanggung jawab, tampaknya, sebenarnya untuk menamatkan dasar ini.
“Kentang ini telah berlalu sekitar kali begitu banyak yang saya pikir dewasa dalam bilik akan menjadi mahkamah persekutuan.”

Seorang hakim persekutuan di Tacoma, Washington, memerintah dalam kes yang berbeza bulan lalu bahawa seorang jururawat penerbangan dihiasi dibuang dari Tentera Udara kerana gay harus diberikan pekerjaannya kembali.
Phillips, yang berpusat di Riverside, California, mengeluarkan putusan mercu tanda di 9 September, menyatakan polisi inkonstitusional dan meminta kedua-dua belah pihak untuk memberikan masukkan tentang sebuah perintah. Hakim mengatakan dasar ini melanggar hak due process, kebebasan bercakap dan hak-hak untuk permohonan kerajaan untuk menanggapi keluhan dijamin oleh Pindaan Pertama.

Gay hak kumpulan memuji bergerak Phillips ‘terbaru, mengkreditkan dia dengan apa yang pentadbiran dan Washington belum mampu melakukan.
“Untuk hakim persekutuan tunggal untuk memberitahu kerajaan untuk menghentikan menegakkan dasar ini di seluruh dunia, petang ini, dengan tidak ada masa untuk berfikir tentang hal ini atau rancangan untuk itu, hampir tidak pernah terjadi sebelumnya,” kata Richard Socarides, seorang bekas Clinton Rumah Putih penasihat pada hak-hak gay .
“Hakim ini yakin Tidak ada dalam benaknya yang boleh membenarkan ini bahkan untuk satu hari lagi, satu jam ..”
penyokong hak Gay, bagaimanapun, marah perayaan mereka, amaran ahli perkhidmatan untuk mengelakkan mendedahkan seksualiti mereka kerana takut bahawa perintah boleh melemparkan keluar selama banding dan mereka akan dibiarkan terbuka untuk menjadi habis.
Jika kerajaan tidak banding, perintah tidak boleh dikembalikan dan akan tetap berlaku. Jika tidak, boleh mencari membekukan sementara, atau tetap, keputusan itu. Banding akan pergi ke Mahkamah Rayuan AS untuk Litar 9. Entah sisi kemudian bisa bawa ke Mahkamah Agung AS.
Pentagon tidak akan komen, dan seorang juru bicara Jabatan Kehakiman mengatakan kerajaan sedang mengkaji semula keputusan tersebut. Sementara itu, kumpulan 19 senator Demokrat menandatangani surat yang dihantar ke Jaksa Agung AS Eric Holder mendesaknya untuk membiarkan berdiri perintah.
Sebuah “jangan tanya, jangan bilang” penyokong kata Phillips melanggar batas nya.
“Hakim mengabaikan bukti untuk memaksakan pendapatnya kurang maklumat dan bias pada tentera kita, membahayakan moral, kesihatan dan keselamatan tentera kita pada waktu perang,” kata Wendy Wright, presiden Peduli Perempuan untuk Amerika, sebuah kumpulan dasar awam .
Wright Phillips mengatakan seharusnya membiarkan Kongres terus menyiasat kesan daripada penyingkiran tersebut.
order Phillips ‘akan berlaku segera, kata Dan Woods, peguam yang mewakili Log Cabin Republik, kumpulan hak-hak gay yang mengajukan tuntutan pada tahun 2004 untuk menghentikan penguatkuasaan larangan itu.
Kumpulan itu mengatakan lebih dari 13.500 anggota perkhidmatan telah dipecat bawah polisi kerajaan-era Clinton, yang melarang tentera dari bertanya tentang orientasi seksual ahli perkhidmatan tetapi larangan mereka yang gay.
Berdasarkan dasar 1993, perkhidmatan lelaki dan wanita yang mengakui menjadi gay atau dijumpai terlibat dalam aktiviti homoseksual, termasuk di rumah mereka sendiri dari dasar, dikenakan debit.
berkuasa Phillips juga memerintahkan kerajaan untuk menunda dan menghentikan semua proses pembuangan tertunda dan penyelidikan.
Kerajaan telah memberi amaran peguam Phillips yang seperti perubahan mendadak dari sebuah perintah boleh membahayakan operasi ketenteraan selama masa perang. Mereka telah meminta Phillips untuk menyekat berkuasa dia ke 19.000 ahli Log Cabin Republik, yang meliputi dan bekas ahli perkhidmatan tentera.
Peguam Jabatan Kehakiman juga mengatakan Kongres harus memutuskan isu – bukan mahkamah.
Phillips tidak bersetuju, mengatakan dasar tersebut tidak membantu persiapan tentera dan bukannya mempunyai “kesan langsung dan merosakkan” dalam perkhidmatan bersenjata dengan menyakiti merekrut ketika negara berada dalam peperangan dan memerlukan debit ahli perkhidmatan dengan kemahiran yang penting dan latihan.
“Selain itu, tidak ada ubat yang mencukupi di undang-undang untuk mencegah pelanggaran hak servicemembers terus ‘atau untuk mengkompensasi mereka atas melanggar hak-hak mereka,” kata Phillips dalam rangka nya.
Obama menentang “jangan tanya, jangan bilang” dalam kempen presiden 2008 dan berjanji untuk bekerja untuk dicabut.
Menteri Pertahanan Robert Gates, seorang Republikan, dan Ketua Ketua Staf Gabungan Laksamana Mike Mullen, pegawai atas berseragam militer, memiliki keduanya mengatakan mereka menyokong mengangkat sekatan. Namun Gates dan Mullen juga telah memberi amaran bahawa mereka akan lebih memilih untuk bergerak perlahan.
Gates telah memerintahkan kajian menyapu kerana 1 Disember yang merangkumi tinjauan terhadap tentera dan keluarga mereka.
Presiden bersetuju untuk kajian Pentagon, tetapi juga bekerja sama dengan Demokrat untuk menulis sebuah undang-undang yang akan mengangkat larangan tersebut, sambil menunggu selesainya kajian Jabatan Pertahanan dan sertifikasi dari semangat pasukan tentera yang tidak akan menderita.
undang-undang itu disahkan DPR tetapi disekat di Senat oleh Parti Republik.
Gates mengatakan tujuan pengajiannya bukan untuk menentukan sama ada akan mengubah undang-undang – sesuatu yang katanya mungkin tak dapat dielakkan tetapi Facebook Kongres untuk memutuskan. Sebaliknya, kajian ini bertujuan untuk menentukan bagaimana untuk mengangkat larangan tanpa menyebabkan gangguan serius selama masa perang.
Jika Demokrat kehilangan kerusi di pilihanraya akan datang, mencabut larangan tersebut boleh membuktikan bahkan lebih sukar – jika tidak mungkin – tahun depan.
“‘Jangan tanya, jangan bilang,’ pada hari ini sekurang-kurangnya dilakukan, dan kerajaan akan harus melakukan sesuatu sekarang untuk menghidupkan kembali,” kata Woods dari Log Cabin Republik. “Sekali dan untuk semua dasar ini gagal dihentikan Mujurlah,. Sekarang kami berharap semua orang Amerika yang ingin melayani negara mereka boleh.”

Advertisements

Entry filed under: Berita Undang-Undang. Tags: .

Chile choreographs selesai dramatik untuk menyelamatkan hikayat Siapa yang marah terhadap ekonomi? Semua orang, di mana-mana


Categories

Arkib Blog

Disclaimer

Blog ini ditulis secara bebas oleh para penyumbang berita. Kami tidak bertanggungjawab diatas kesahihan berita-berita yang diterbitkan.

%d bloggers like this: