NASA lebih dekat untuk mendapatkan penerbangan pesawat ulang-alik tambahan

October 14, 2010 at 7:51 am

Cape Canaveral, Florida – Ada masih soal wang. Tapi tampaknya semakin kemungkinan bahawa NASA akan mendapatkan penerbangan pesawat ulang-alik tambahan.
Presiden Barack Obama menandatangani rang undang-undang pengeluaran NASA menjadi undang-undang Isnin, selepas diluluskan minggu lalu oleh Kongres. Langkah mengarahkan NASA untuk bergerak maju dengan penerbangan antar-jemput tambahan ke Stesen Angkasa Antarabangsa, sebelum bersara armada.
Sally Ride, wanita Amerika pertama di ruangan angkasa yang mengambil bahagian dalam Putih-House memerintahkan penelaahan terhadap misi luar angkasa berawak, mengatakan penerbangan tambahan merupakan “perpanjangan penting” untuk menyokong stesen angkasa.
Makmal yang mengorbit dimaksudkan untuk beroperasi sampai dengan tahun 2020, dengan US angkasawan Hitching rides pada kapsul Soyuz Rusia hingga syarikat swasta di Amerika boleh mengambil kendur.
Selama persidangan akhbar telefon Isnin, Senator Bill Nelson, D-Fla., Mengatakan masalah pembiayaan harus diselesaikan setelah kembali Kongres bulan depan ke Washington dalam sesi bebek lumpuh. Badan antariksa mengharapkan keputusan akhir paling lambat Disember.
Hanya dua shuttle rasmi melancarkan tetap, dengan yang berikutnya datang 1 November. Misi, namun ketiga-to-be-diformalkan akan berlangsung Juni mendatang. Atlantis sudah sedang disiapkan dalam hal diperlukan untuk menyelamatkan awak Endeavour, ditetapkan untuk terbang pada bulan Februari.
Hanya empat angkasawan – bukan enam atau tujuh biasa – ditugaskan dengan misi penyelamatan. Saiz awak akan tetap sama jika NASA mendapatkan penerbangan ulang-alik ketiga. NASA ingin mengehadkan bilangan ahli awak yang akan perlu berlindung di stesen angkasa dalam kes Atlantis rosak di lepas landas dan tidak boleh diterbangkan kembali ke Bumi.
Empat angkasawan pesawat ulang-alik akan perlu kembali di pesawat ruang angkasa Soyuz selama setahun.
Kejuruteraan NASA dan Keselamatan Center melaporkan bulan lalu bahawa risiko yang berkaitan dengan penerbangan antar-jemput tambahan – dengan tidak ada backup ulang-alik – yang sejajar dengan orang lain diterima oleh program-program ulang-alik dan stesen di bangun dari bencana Columbia tahun 2003.
Nelson berkata penerbangan tambahan akan mengurangkan kesan PHK antar-jemput.
“Daripada angkatan kerja menurun secara drastik antar-jemput dari tebing, itu menghaluskan bahawa peralihan” sebagai pekerjaan bermula pada sebuah roket berat-angkat baru dan pesawat ruang angkasa komersil memuat stim, senator itu. Dia menggambarkan tempoh pasca-antar-jemput sebagai “NASA baru.”

Rencana Obama untuk NASA panggilan untuk misi akhirnya oleh angkasawan ke asteroid dan Marikh, dan rak tujuan pendahulunya untuk kembali ke bulan.

Advertisements

Entry filed under: Berita Pendidikan. Tags: , , .

Tentera mengingati tatapan tajam shooter Fort Hood Laporan: AOL, pembelian syarikat merenungkan tawaran untuk Yahoo


Categories

Arkib Blog

Disclaimer

Blog ini ditulis secara bebas oleh para penyumbang berita. Kami tidak bertanggungjawab diatas kesahihan berita-berita yang diterbitkan.

%d bloggers like this: