15 orang tewas dalam pembunuhan beramai-ramai cuci kereta Mexico

October 28, 2010 at 2:51 am

MEXICO CITY – Sejumlah lelaki bersenjata menewaskan 15 orang di tempat cuci mobil Rabu dalam keadaan pantai Pasifik Mexico di mana ubat-geng kekerasan telah meningkat tahun ini. Ini adalah pembunuhan ketiga di Mexico dalam waktu kurang dari seminggu.
Orang-orang bersenjata dalam tiga kenderaan melaju dengan mencuci kereta di bandar Tepic dan melepaskan tembakan tanpa provokasi, kata Fernando Carvajal, keselamatan sekretaris umum negara Nayarit, di mana bandar ini terletak. Lima belas orang tewas dan tiga orang tercedera.
motif itu tidak akan jelas tetapi penyiasat menduga itu adalah karya kejahatan terorganisir, Carvajal kepada wartawan.
Dia mengatakan sebahagian besar korban adalah penagih dadah pemulihan dan bekerja di pencucian kereta. Satu korban, Namun, baru saja ditolak ke perniagaan sepeda motor dan nampaknya tidak mempunyai bekerja di sana, dan tubuh lain ditemui di gerai buah di dekatnya.
Carvajal berkata pemilik dalam perniagaan telah lain cuci kereta di bandar di mana seorang lelaki tewas Selasa, dan polis sedang menyiasat apakah serangan itu berkaitan.
Nayarit Gabenor Ney Gonzalez berkata penyelidik percaya beberapa korban telah mencuci kereta curian.
“Ini anak laki-laki berjuang untuk harapan, bertempur melawan dadah,” kata Gonzalez dalam kenyataan yang diterbitkan oleh kerajaan negara bahagian. “Sama seperti di Ciudad Juarez, hal yang sama di Tijuana,” katanya, merujuk pada serangan baru pada pusat-pusat pemulihan di bandar-bandar.
Presiden Felipe Calderon, yang berbicara pada sebuah forum tentang keselamatan, menyeru minit keheningan bagi para korban serangan Tepic dan dua pembunuhan lain yang berlaku sejak Jumaat: serangan di sebuah pesta ulang tahun yang menewaskan 14 orang muda di bandar sempadan Ciudad Juarez, dan penembakan di sebuah pusat pemulihan dadah di Tijuana yang mengorbankan 13 penagih pulih.
Tiga serangan nampaknya tidak berkaitan. penembakan massal tersebut telah menjadi semakin umum di Mexico, di mana ubat-geng kekerasan telah meningkat dalam beberapa tahun terakhir.
Kartel-gaya kekerasan telah mengambil tahun ini di Nayarit, sebuah pantai negara Pasifik kecil tersepit di sepanjang laluan perdagangan dadah dibantah oleh geng beberapa ubat.
Pada bulan April, 12 mayat, lapan di antaranya sebahagian terbakar, ditemui di ladang di luar bandar Nayarit dari Xalisco. Gonzalez, gabenor, memerintahkan sekolah untuk tutup lebih awal pada bulan Jun kerana peningkatan kekerasan.
geng Obat disalahkan dalam dua pembunuhan pertama.
Dalam Tijuana, jaksa mengatakan mereka sedang menyiasat apakah serangan itu ada berkaitan dengan rampasan rekod hampir 135 tan ganja pekan lalu. Tak lama selepas serangan itu, terdengar suara melalui frekuensi radio polis mengancam bahawa akan ada sebanyak 135 pembunuhan di Tijuana – rujukan mungkin untuk mengangkut pot kerajaan.
Dalam Ciudad Juarez, penyelidik mengatakan, dua orang ditemui mati Selasa – salah satu daripada mereka dipenggal – mungkin telah terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai pesta ulang tahun Jumaat malam. Sebuah catatan kiri dengan tubuh menuduh orang membunuh perempuan dan anak. Para korban dari serangan pihak berkisar antara 13-32 tahun dan termasuk enam wanita dan kanak-kanak perempuan.
Pada tahun 2009, orang-orang bersenjata menyerang beberapa pusat pemulihan di Ciudad Juarez, menewaskan puluhan pelanggan.
Di lain pertumpahan darah di Ciudad Juarez, orang-orang bersenjata membunuh tiga menyamar pegawai polis persekutuan Mexico sebagai mereka menunggu seseorang untuk menyeberangi jambatan dari El Paso, Texas, kata pihak berkuasa Rabu.
Pejabat negara bahagian Chihuahua jaksa agung tidak memberikan butiran lebih lanjut dari penembakan hari Selasa, tetapi pengendara melintasi Cordova Amerika International Bridge di sekitar 01:30 diberitahu oleh para pegawai bahawa ada penangguhan kerana penembakan.
Dalam sebuah serangan yang tidak berkaitan, sebuah negara bahagian Chihuahua polis tewas hari Rabu di rumahnya Ciudad Juarez, kata Arturo Sandoval, juru bicara pejabat peguam negara jeneral.
Sebuah pertempuran teritorial antara Juarez dan kartel dadah Sinaloa telah robek Ciudad Juarez selama hampir tiga tahun, mendakwa lebih dari 6.500 jiwa, banyak dari mereka polis. Kota 1,3 juta merupakan salah satu yang paling mematikan di dunia.
Polis Persekutuan telah datang di bawah serangan meningkat di Ciudad Juarez sejak mengambil alih keselamatan di bandar dari tentera awal tahun ini.
polis Setidaknya 115 atau penyelidik telah tewas di Ciudad Juarez tahun ini – termasuk 32 polisi federal.
Tubuh beberapa pegawai persekutuan telah dijumpai dengan tanda-tanda Calderon menuduh kerajaan tentang melindungi kartel Sinaloa. Kerajaan keras membantah tuduhan itu, mencatatkan bahawa banyak suspek ahli semua geng dadah Mexico telah ditangkap.
Sebuah video diposting Rabu talian oleh sebuah akhbar tempatan menunjukkan saudara menculik seorang jeneral bekas peguam negara di bawah todongan senjata Mexico mengatakan bahawa bekas gabenor Chihuahua, Jose Reyes Baeza, telah bertemu dengan pemimpin kartel ubat Juarez Vicente Carillo tiga kali di sebuah ladang.
Ini adalah video kedua yang dikeluarkan minggu ini menunjukkan peguam Mario Gonzalez – saudara dari negara bekas Peguam Negara Patricia Gonzalez – duduk di kerusi, diborgol dan dikelilingi lelaki bertopeng menunjuk senjata ke arahnya. Video ini diposting oleh surat khabar Diario de Juarez.
Dicapai melalui telefon, Patricia Gonzalez mengatakan dia tidak boleh memberi komen rakaman terbaru, dan juru bicara untuk kantor pengacara negara bahagian umum mengatakan hal yang sama.
Gonzalez mengundurkan diri 3 Oktober sebagai Jaksa Agung Chihuahua ketika seorang gabenor baru berkhidmat. Kakaknya diculik 21 Oktober.
Dalam rakaman dahulu, peguam diculik mengatakan ia dan adiknya bekerja untuk kartel Juarez. Pada rakaman yang dikeluarkan Rabu, Gonzalez berkata:. “Saya meminta pengampunan dari Tuhan dan orang-orang kerana telah membunuh orang tidak berdosa begitu banyak Kami sakit dengan kekuatan, aku, kakakku, gabenor … dan semua orang di Juarez kartel. ”
Gonzalez juga mengatakan bahawa Juan Pablo Ledezma, alias “JL” – seorang pemimpin kartel Juarez top – telah meninggal dalam tembak-menembak di negara bahagian Sinaloa.
Hal ini sering tidak mungkin untuk mengesahkan ketepatan dari penerimaan dibuat di bawah tekanan yang melampau. Ini adalah taktik yang telah menjadi semakin umum dalam perang dadah Mexico brutal: penculikan polis kartel, pegawai dan warga negara biasa dan klip video pelepasan para tawanan mengakui kejahatan, termasuk korupsi kerajaan.
Di bandar barat laut Culiacan Sementara itu, orang bersenjata menyerbu masuk ke rumah sakit Palang Merah dan menculik seorang pemuda yang telah ditembak, kata Martin Gastelum, juru bicara pejabat peguam negara bahagian Sinaloa jeneral.
Lelaki 23 tahun baru saja dibawa dengan luka tembak ketika orang-orang bersenjata menyerbu masuk, melepaskan tembakan dan menariknya keluar, Gastelum kata.
Gastelum mengatakan dia tidak mempunyai maklumat lebih lanjut tetapi tidak percaya pun pekerja Palang Merah terluka.
Tapi presiden dewan Palang Merah di sana, Marco Antonio Carrillo, kata Palang Merah rumah sakit dan klinik di Culiacan tidak akan lagi menerima korban tembak, karena potensi bahaya kepada anggota kecemasan. Dia mengatakan bahawa jika peluru-luka korban berjaya mencapai kemudahan Palang Merah, mereka akan segera dipindahkan ke rumah sakit kerajaan atau awam.

Advertisements

Entry filed under: Berita Jenayah. Tags: , , , , .

rumah pohon Backyard Manhattan bertahan melawan undang-undang Va orang yang dibebankan dalam plot bom palsu terhadap kereta bawah tanah DC


Categories

Arkib Blog

Disclaimer

Blog ini ditulis secara bebas oleh para penyumbang berita. Kami tidak bertanggungjawab diatas kesahihan berita-berita yang diterbitkan.

%d bloggers like this: