Ketiga serangan peluru berpandu AS pound NW Pakistan

October 28, 2010 at 7:23 am

Peshawar, Pakistan – Diduga Amerika peluru berpandu menghentam sebuah rumah di Pakistan barat laut berhampiran sempadan Afghanistan Khamis, menewaskan tujuh militan dugaan – mogok terkini dalam kempen menggenjot produksinya terhadap al-Qaeda dan pejuang Taliban di wilayah suku kasar, kata pegawai perisikan.
Mogok dengung di Waziristan Utara adalah serangan ketiga ada dalam 24 jam terakhir. Kawasan ini adalah rumah bagi ratusan Pakistan dan militan Islam asing, banyak milik atau bersekutu dengan al-Qaeda dan Taliban. Itu juga merupakan dasar dari sebuah kumpulan pemberontak yang kuat bahawa para pegawai AS mengatakan ada di balik banyak serangan tepat di seberang sempadan di Afghanistan.
Khamis serangan udara di daerah Datta Khel menewaskan lima tak dikenali “asing” dan dua militan tempatan, tiga pegawai perisikan mengatakan. Mereka tidak memberikan nama mereka selaras dengan dasar instansi mereka bekerja.
Itu semua tidak mungkin untuk secara bebas mengesahkan akaun pegawai perisikan. Wilayah ini terlalu berbahaya bagi orang luar untuk melawat lokasi serangan dan pejabat AS tidak mengakui menembak peluru berpandu, apalagi membahas siapa mereka targetkan.
Ada sekarang telah sekurang-kurangnya 20 serangan peluru berpandu yang disyaki AS di Pakistan bulan ini, banyak dari mereka di Waziristan Utara. Ada 21 serangan seperti pada bulan September, hampir dua kali ganda rekod bulanan dahulu. Mereka dipecat oleh pesawat tanpa pemandu yang terbang di atas wilayah selama berjam-jam. Kerajinan yang dilengkapi dengan kamera berkekuatan tinggi yang memberikan cuplikan realtime peristiwa di tanah untuk pembekal diyakini berada di Amerika Syarikat.
Washington di bawah tekanan untuk memukul mundur pemberontakan di Afghanistan dan membawa pasukan di sana kembali ke rumah.
Banyak dari serangan peluru berpandu dilaporkan untuk memukul pada militan difokuskan pada pertempuran di Afghanistan dan menggunakan Waziristan Utara sebagai safe haven. Tentera Pakistan setakat ini menolak tekanan AS untuk memulakan serangan di kawasan itu, seperti di daerah sempadan yang lain.
Para pegawai Pakistan sering secara terbuka mengkritik serangan, namun gelombang selama dua bulan terakhir tidak menyebabkan protes meningkat, menunjukkan tentera tidak keberatan kepada mereka. Keheningan di atas pesawat kontras dengan protes atas serangan ke wilayah Pakistan oleh helikopter NATO awal bulan ini yang mengarah ke Islamabad menyekat laluan bekalan utama bagi pasukan AS dan NATO di Afghanistan.
Tentera Pakistan secara meluas dipercayai untuk memberikan maklumat perisikan untuk serangan udara dan bahkan membolehkan pesawat untuk lepas landas dari pangkalan dalam Pakistan. Kumpulan hak asasi manusia menimbulkan kebimbangan korban awam dan mempersoalkan legalitas dari apa yang mereka kadang-kadang istilah “pembunuhan di luar undang-undang.”
militan Islam berada dalam kawalan yang berkesan daripada sebahagian besar wilayah sempadan, walaupun serangan tentera dan serangan udara.
Taliban Pakistan, salah satu kumpulan yang terbesar di daerah ini, dipenggal tiga orang Khamis di kawasan-kawasan Mohmand selepas menuduh mereka robing dan penculikan orang menyamar sebagai militan, rasmi kerajaan tempatan Mark Khan berkata. Para pemberontak telah mendapatkan sokongan di beberapa daerah dengan mendakwa untuk menyelenggarakan keadilan cepat dan adil, serta menghalang kejahatan.

Advertisements

Entry filed under: Berita Dunia. Tags: , , , , .

3 fatal ditembak di Mo, lelaki bersenjata tetap pada umumnya PTSD Berkaitan dengan ‘Hiperaktif’ di Otak Kanan


Categories

Arkib Blog

Disclaimer

Blog ini ditulis secara bebas oleh para penyumbang berita. Kami tidak bertanggungjawab diatas kesahihan berita-berita yang diterbitkan.

%d bloggers like this: