PTSD Berkaitan dengan ‘Hiperaktif’ di Otak Kanan

October 28, 2010 at 7:25 am

Rabu, 27 Oktober (HealthDay News) ini kilas balik yang dialami oleh orang dengan gangguan stress pasca-trauma (PTSD) berkaitan dengan aktiviti tinggi di sisi kanan dari otak, sebuah kajian baru mendapati.
Dalam kajian yang meliputi 80 orang dengan PTSD (banyak dari mereka US veteran pejuang), 18 PTSD pesakit di remisi dan 284 orang tanpa keadaan tersebut, penyelidik menggunakan teknik yang disebut MEG (magnetoencephalography) untuk mengesan bayaran magnetik yang dilepaskan ketika neuron di otak terhubung dan berkomunikasi.
Peserta diminta untuk memakai helm MEG sambil menumpu pada satu titik 65 cm di depan mereka selama 60 saat. Dibandingkan dengan sehat “kawalan,” menunjukkan pesakit PTSD “hiperaktif” komunikasi antara korteks temporal – bahagian dari otak dianggap bertanggung jawab untuk menghidupkan kembali pengalaman masa lalu – dan dua daerah lain di sisi kanan otak.
Para pesakit PTSD dalam pengampunan mempunyai aktiviti otak yang sama tetapi kurang diucapkan sebagai orang-orang dengan PTSD.
Ini “hiperaktif” negara otak berlaku walaupun pesakit PTSD, dan semua peserta yang lain, adalah dalam keadaan santai saat menjalani MEG.
“Hebatnya, perbezaan kami mencari antara PTSD dan kumpulan kawalan didokumentasikan dalam keadaan tidak tugas,” tulis para penyelidik. Mereka menambah bahawa pada orang dengan PTSD, belahan kanan terlalu aktif bahkan ketika individu tidak mengenang pengalaman traumatis.
Penyelidikan – dilakukan oleh Minneapolis Veterans Affairs Medical Center dan University of Minnesota – muncul pada edisi 28 Oktober Journal of Neural Engineering.

Advertisements

Entry filed under: Berita Kesihatan. Tags: , , , , .

Ketiga serangan peluru berpandu AS pound NW Pakistan Sanchez, Giants adunan Lee dalam World Series pembuka


Categories

Arkib Blog

Disclaimer

Blog ini ditulis secara bebas oleh para penyumbang berita. Kami tidak bertanggungjawab diatas kesahihan berita-berita yang diterbitkan.

%d bloggers like this: