Syarikat berjuang untuk menyimpan data pemanasan global rahsia

October 28, 2010 at 8:57 am

WASHINGTON – Beberapa emitter terbesar gas perangkap panas, termasuk perniagaan yang umum menyokong usaha untuk mengekang pemanasan global, tidak mahu awam tahu persis berapa banyak mereka mencemarkan.
pengeluar Minyak dan penyuling, bersama-sama dengan pengeluar baja, aluminium dan bahkan peralatan rumah tangga, adalah berjuang proposal oleh Badan Perlindungan Persekitaran yang akan membuat jumlah pembebasan gas rumah kaca yang syarikat keluaran – dan perniagaan yang mendasari data digunakan untuk menghitung jumlah – tersedia secara online.
Sementara estimasi kotor ada untuk pembebasan tersebut dari pengangkutan dan pengeluaran elektrik dan perkilangan secara keseluruhan, EPA ini memerlukan syarikat untuk pertama kalinya untuk menghantar maklumat untuk setiap kemudahan individu.
Syarikat mengatakan bahawa mendedahkan butiran melampaui jumlah pembebasan kemudahan untuk awam akan mendedahkan rahsia syarikat dengan membiarkan pesaing tahu apa yang terjadi di dalam kilang-kilang mereka. Lebih penting lagi, menurut mereka, ketika datang untuk memahami pemanasan global, masyarakat tidak perlu tahu apa-apa lebih dari apa yang masuk ke udara.
“Tidak perlu bagi awam untuk memiliki maklumat melampaui apa yang memasuki atmosfera,” kata Steven H. Bernhardt, pengarah global untuk urusan peraturan untuk Honeywell International Inc, dalam komentar diajukan dengan agen awal tahun ini. The Morristown, syarikat yang berasaskan NJ adalah pengeluar terkemuka hidrofluorokarbon, gas rumah kaca yang berpotensi digunakan dalam pelbagai produk pengguna. Honeywell ingin EPA untuk mempertimbangkan kembali proposal, sebuah syarikat yang mengatakan akan merosakkan perniagaan.
Syarikat-syarikat lain menekan badan tersebut untuk meminta pihak ketiga untuk mengesahkan data, sehingga mereka tidak perlu menyerahkan sama sekali, atau membiarkan mereka untuk berdebat berdasarkan kes pada kes untuk menyimpan sebahagian rahsia, sebuah saran EPA memberi amaran akan menunda keluaran awam.
EPA mengatakan itu perlu untuk membuat data awam dalam rangka untuk pengiraan syarikat ‘untuk pemeriksaan.
“Hal ini penting bagi kumpulan di luar dan masyarakat umum untuk mempunyai akses kepada maklumat ini sehingga mereka pada dasarnya boleh melihat dan memeriksa EPA dan matematik syarikat – memberikan kepercayaan awam yang lebih besar dalam kualiti data,” kata badan itu dalam sebuah pernyataan.
Sebagai EPA mempersiapkan untuk menetapkan gas rumah kaca, data syarikat dituntut untuk menyampaikan akan membantu menentukan apa yang batas akhirnya diletakkan di tempat dan apakah mereka bekerja.
Syarikat-syarikat EPA diperlukan bertanggung jawab atas sejumlah besar pencemaran panas-perangkap untuk memulakan tahun ini mengumpulkan 1,500 potongan maklumat. Data, yang dijadualkan akan dilaporkan pada bulan Mac, akan digunakan dalam inventori pertama-pernah gas rumah kaca, database besar yang akan mendedahkan sebahagian besar sumber gas rumah kaca di Amerika Syarikat.
Pembekal bahan bakar fosil, yang ketika dibakar pelepasan gas rumah kaca, ditambah pengeluar enjin dan kenderaan, dan kemudahan yang melepaskan 25.000 ton atau lebih daripada enam gas perangkap panas, semua harus mematuhi peraturan-peraturan, yang pertama oleh kerajaan pada pencemaran dipersalahkan atas pemanasan global.
Sebahagian besar syarikat tidak mempunyai masalah mengatakan kerajaan atau masyarakat betapa mereka mencemarkan, mereka sudah melakukannya untuk sebarang jenis lain pencemaran, seperti bahan kimia beracun dan belerang dioksida, gas yang membentuk hujan asid.
Apa yang mereka menentang – hampir suara bulat – adalah pendedahan awam dari data yang mendasari yang diperlukan untuk mengira jumlah tahunan gas rumah kaca.
EPA tidak akan memerlukan maklumat bahawa jika syarikat benar-benar diukur pencemaran gas rumah kaca pada sumbernya. Tapi peralatan yang mahal dan bagi banyak syarikat akan menelan kos berjuta-juta dolar.
Bahkan Federal Trade Commission telah ditimbang dalam, dan meminta EPA untuk mengubati data yang digunakan dalam persamaan pembebasan sebagai rahsia kerana boleh menyebabkan kolusi antara syarikat dan menaikkan harga bagi pelanggan.
Aluminium smelter ingin 11 daripada 15 bidang data EPA berniat untuk membuat awam dirahsiakan, menurut komen diajukan oleh Persatuan Aluminium.
Koch Nitrogen Co LLC, pengeluar baja, soalan keinginan EPA untuk membuat unit-pembebasan tertentu atau kemudahan khas yang sedia, menyebutnya “sesat” kerana perubahan pencemaran dari kilang tunggal tidak mungkin untuk mempengaruhi dasar tentang masalah global.
Untuk DuPont, seorang pengasas US Climate Action Partnership – sebuah kumpulan perniagaan yang menyokong kawalan ke atas pencemaran pemanasan global – usulan tersebut telah menyebabkan mulas, menurut Michael Parr, pengurus senior urusan pemerintahan. Banyak tanaman syarikat, termasuk kilang titanium dioksida di New Johnsonville, Tenn, gas rumah kaca lepaskan ketika penjanaan kuasa.
“Kami benar-benar melobi untuk bil pelaporan kerana kita berfikir itu adalah idea yang sangat bagus,” kata Parr dalam sebuah wawancara. “Apa yang kami sedang berusaha untuk menyeberang adalah bahawa jika anda mengambil maklumat tentang bagaimana kilang berjalan dan anda membuat yang tersedia untuk umum itu tidak membuat masyarakat lebih baik maklumat tentang apa yang keluar dari kilang saya. Ini memperlihatkan buah dari semua inovasi saya. ”
Jika ada satu sektor pencemaran yang menyokong rancangan EPA untuk pendedahan penuh, itu pengeluar elektrik, yang membuat awam banyak data sudah.
Syarikat yang menjual maklumat kepada pelabur dan perniagaan ingin pendedahan bahkan lebih. Mereka berpendapat perlu untuk mengetahui seberapa efisien sebuah kemudahan, yang merupakan jumlah gas rumah kaca yang dilepaskan pada unit pengeluaran. Bloomberg LP, yang telah menyediakan data gas rumah kaca kepada komuniti kewangan sejak tahun 2005, adalah meminta EPA untuk membuat data kelantangan pengeluaran awam bahkan jika tidak digunakan untuk mengira pembebasan.
Dalam komen syarikat itu mengatakan, “pembebasan gas rumah kaca tidak bererti dalam isolasi.”

Advertisements

Entry filed under: Berita Dunia. Tags: , , , , .

O’Donnell mengancam untuk menuntut stesen atas video dicampur saham Asia di tengah ketidakpastian stimulus Fed


Categories

Arkib Blog

Disclaimer

Blog ini ditulis secara bebas oleh para penyumbang berita. Kami tidak bertanggungjawab diatas kesahihan berita-berita yang diterbitkan.

%d bloggers like this: