Va orang yang dibebankan dalam plot bom palsu terhadap kereta bawah tanah DC

October 28, 2010 at 2:55 am

WASHINGTON – Seorang lelaki kelahiran Virginia Pakistan ditangkap Rabu dan dituduh Washington-casing stesen kereta api bawah tanah di daerah apa yang dia fikir adalah suatu senario al-Qaeda untuk mengebom dan membunuh komuter.
Plot pengeboman adalah tipu muslihat dilakukan selama enam bulan terakhir, FBI mengatakan, tapi 34 tahun Farooque Ahmed siap menyerahkan video dari stesen kereta api bawah tanah Virginia utara, disarankan menggunakan rolling koper daripada ransel untuk membunuh orang sebanyak mungkin dan menawarkan untuk menyumbangkan wang menyebabkan al-Qaeda di luar negeri.
Masyarakat tidak pernah berada dalam bahaya kerana agen FBI yang menyedari kegiatan Ahmed dan dipantau dia turun, kata badan itu. Dan orang-orang yang kira Ahmed al-Qaeda koperasi benar-benar orang yang bekerja di atas nama kerajaan, menurut seorang pegawai penguatkuasa undang-undang persekutuan yang meminta anonimiti untuk membincangkan butiran dari kes tersebut.
Ahmed didakwa di bawah segel oleh dewan juri persekutuan di Alexandria, Va pada hari Selasa, dan tuduhan itu dibuat Rabu awam. Ia dituduh cuba untuk memberikan sokongan material untuk organisasi pengganas yang dilantik, mengumpulkan maklumat untuk membantu dalam perancangan serangan pengganas pada kemudahan transit, dan cuba untuk menyediakan sokongan bahan untuk melakukan pengeboman ganda untuk menimbulkan korban massa. Ahmed, seorang warga negara naturalisasi, tinggal di Ashburn, Virginia, di luar Washington.
Selama penampilan mahkamah singkat di mahkamah persekutuan di Alexandria, Ahmed tidak memasukkan permohonan dan diperintahkan ditahan tanpa ikatan. Dia mengatakan AS Hakim Hakim John Anderson ia tidak mampu menyewa peguam. Jaksa mengatakan mereka merancang menggunakan beberapa maklumat diklasifikasikan sebagai bukti dalam kes tersebut.
Jaksa Neil MacBride mengatakan dalam sebuah pernyataan bahawa itu adalah “sejuk bahawa seorang dari Ashburn dituduh casing stesen kereta api dengan tujuan membunuh sebagai pengendara Metro sebanyak mungkin melalui serangan bom serentak.”
penangkapan Ahmed datang seperti Amerika Syarikat telah berjuang dengan uptick di Amerika merancang serangan pengganas dalam 18 bulan terakhir.
Pekan lalu, seorang lelaki Hawaii ditangkap dan dituduh membuat kenyataan palsu kepada FBI mengenai rancangannya untuk menghadiri latihan pengganas di Pakistan. Pada bulan Ogos, seorang lelaki Virginia tertangkap berusaha meninggalkan negara untuk melawan dengan kumpulan al-Qaeda yang bersekutu di Somalia. Dan pada bulan Mei, Faisal Shazhad, warga naturalisasi juga dari Pakistan, cuba meletupkan sebuah bom kereta di sebuah sudut jalan yang ramai di New York City. pihak berkuasa AS tidak mempunyai perisikan mengenai plot Shahzad’s hingga kereta merokok muncul di Manhattan.
FBI telah membuat beberapa kes dengan agen sedang menyamar: Tahun lalu, pihak berkuasa menangkap seorang Jordan kebangsaan selepas ia cuba untuk meledakkan apa yang dia fikir merupakan bom di luar sebuah gedung pencakar langit Dallas. Dalam kes yang tidak berkaitan, pihak berkuasa di Springfield, Illinois, seorang lelaki ditangkap setelah ia cuba untuk mematikan apa yang dia fikir itu bahan letupan di sebuah van di luar bangunan mahkamah persekutuan. Dalam kedua-dua kes, peranti umpan diberikan kepada orang-orang oleh agen-agen FBI yang menyamar sebagai pembekal al-Qaeda.
Federal penyelidik mengatakan bahawa, bermula pada bulan April, Ahmed beberapa kali bertemu dengan orang-orang yang percaya adalah al-Qaeda pembekal. Dalam salah satu pertemuan-pertemuan, penyiasat mengatakan, ia setuju untuk menonton dan imej sebuah hotel di Washington dan stesen kereta api bawah tanah di Arlington, Va Ia juga dituduh merakam video dari sebuah stesen kereta api bawah tanah Arlington pada empat kali, dan bersetuju untuk mendapatkan maklumat keselamatan sekitar dua stesen.

Menurut dakwaan:
Ahmed mengambil video dari empat stesen kereta api bawah tanah utara Virginia – Arlington Cemetery, Courthouse, Pentagon City dan Crystal City, yang terletak di berhampiran Pentagon – dan keselamatan dipantau di sebuah hotel di District of Columbia. Dalam siri pertemuan di hotel-hotel di Virginia utara, Ahmed menyediakan video untuk seseorang yang dia percaya adalah sebahagian daripada organisasi pengganas dan mengatakan dia ingin menyumbangkan $ 10.000 untuk membantu memerangi luar negeri dan mengumpulkan sumbangan dengan cara yang tidak akan menaikkan bendera merah.
28 September _In sebuah pertemuan di sebuah hotel Herndon Va,, Ahmed juga menyarankan bahawa pembekal keganasan menggunakan koper bergulir untuk meledakkan kereta bawah tanah, bukan ransel. Selama pertemuan yang sama Ahmed mengatakan ia ingin membunuh anggota tentera sebanyak mungkin dan menyarankan serangan tambahan pada sebuah stesen kereta api bawah tanah Kota Crystal.
Surat dakwaan tersebut menuduh dia juga menyerahkan diagram stesen kereta api bawah tanah Arlington dan memberi nasihat tentang tempat untuk meletakkan bahan letupan di kereta api untuk membunuh orang yang paling dalam serangan serentak yang dirancang untuk 2011.
Di Rumah Putih, tekan setiausaha Robert Gibbs berkata Presiden Barack Obama menyedari siasatan sebelum Ahmed ditangkap. Gibbs juga menawarkan jaminan bahawa masyarakat tidak pernah dalam bahaya.
Dalam sebuah pernyataan, David Kris, pembantu jaksa agung untuk keselamatan negara, berkata kes itu “menunjukkan bagaimana kerajaan boleh meneutralkan ancaman seperti sebelum mereka datang ke hasil.”
“Farooque Ahmed adalah yang dituduh merancang dengan individu ia percaya adalah pengganas untuk mengebom sistem transit kita, tapi penguatkuasaan undang-undang dan upaya terkoordinasi perisikan boleh menggagalkan rencananya,” kata Kris.
Tidak ada indikasi Ahmed dihubungkan dengan kumpulan pengganas yang lebih besar seperti al-Qaeda, menurut seorang pegawai kontraterorisme AS, yang meminta anonimiti untuk membincangkan suatu hal perisikan.
Walaupun demikian, penangkapan datang sebagai berita meresahkan bagi beberapa penumpang daerah Washington.
“Saat aku melihat sekeliling, saya berfikir tentang bagaimana terdedah kita,” kata 45 tahun McCarthy Dewan, yang tinggal di dekat stesen Kota Metro Pentagon. “Aku hanya akan tinggal daripada sistem Metro untuk saat ini.”
Mary Brereton, 55, seorang pelatih peribadi yang tinggal di dekat Alexandria, Va, kata dia lebih bimbang tentang keselamatan kereta Metro selepas kemalangan mematikan tahun lalu dari tentang serangan pengganas.
“Siapa yang mengatakan,” Jika kita hidup dalam ketakutan setiap hari, kemudian 9 / 11 itu berjaya? “” Katanya. “Anda tidak boleh.”
Andrew Ames, juru bicara pejabat lapangan FBI Washington, menolak memberikan komentar tentang bagaimana kuasa belajar tentang Ahmed. The Washington Post mengutip seorang pegawai pentadbiran yang telah dikenalpasti yang mengatakan Ahmed menarik perhatian penguatkuasaan undang-undang dengan berusaha untuk mendapatkan bahan-bahan yang tidak ditentukan.
Ahmed wajah sampai dengan 50 tahun penjara jika terbukti bersalah.
Laman LinkedIn yang diciptakan untuk Farooque Ahmed mengenalpasti dirinya sebagai jurutera perancangan rangkaian dengan gelaran sarjana dalam ilmu komputer dari City College of New York pada tahun 2003, selama tempoh yang sama yang mencatat lain menunjukkan ia telah tinggal di New York. Profail mencatatkan Ahmed sebagai jurutera perancangan rangkaian untuk Ericsson dan mengatakan ia dahulu bekerja dengan Verizon dan Sprint.
Di Reston, Va, Ericsson Federal Inc, mengeluarkan kenyataan yang menyatakan bahawa Ahmad telah melakukan pekerjaan kontrak untuk syarikat, yang dijanjikan bekerja sama dengan penyiasatan persekutuan.
Sebuah cek nota undang-undang bagi Ahmed menemui beberapa kesalahan lalu lintas di Virginia, termasuk ngebut.
Pegawai dengan FBI, Virginia Polis Negara dan Loudoun County Sheriff Pejabat meninggalkan rumah bata Ahmed kota tempat tinggal pada Rabu sore. Satu mengambil gambar pintu masuk dan satu lagi melakukan beg plastik mengandungi sarung tangan yang digunakan ujian.
Dalam beberapa cara, Ahmed dan keluarganya kelihatan seperti pinggiran bandar yang lain.
isteri Ahmed, Sahar, bergabung dengan Hip Muslim Moms, sebuah kumpulan sokongan untuk perempuan dengan anak-anak di bawah 5 tahun, dan membawa anak muda untuk bermain tarikh dengan ibu-ibu lain, kata kumpulan penyelenggara Eslam Bani. Dia telah pindah ke daerah tersebut dan sedang mencari kumpulan ibu-ibu ketika ia bergabung. Dia sangat tenang dan terus untuk dirinya sendiri.
Kemudian jiran Marc Otterbac menggambarkan keluarga sebagai “cukup tertutup,” tetapi mengatakan ia berbicara dengan Ahmed dan isterinya pada kesempatan. Dia ingat pernah mengulas bahawa makan malam mereka memasak berbau baik dan keluarga membawakan nasi kunyit dan ayam.
Margaret Petney, yang tinggal di blok sama seperti Ahmed di Ashburn, kata Ahmed pindah dalam waktu sekitar satu setengah tahun yang lalu bersama isteri dan anak muda, dan bahawa mereka mengenakan pakaian tradisional muslim.
“Mereka nampaknya tidak terlalu ramah dengan siapa pun,” kata Petney. “Anda tidak pernah tahu yang tinggal di sekitar anda.”

Advertisements

Entry filed under: Berita Jenayah. Tags: , , , , .

15 orang tewas dalam pembunuhan beramai-ramai cuci kereta Mexico Hawaii pantai sampah kitar semula sebagai pembersih vakum


Categories

Arkib Blog

Disclaimer

Blog ini ditulis secara bebas oleh para penyumbang berita. Kami tidak bertanggungjawab diatas kesahihan berita-berita yang diterbitkan.

%d bloggers like this: