AS tidak berusaha untuk “mengandungi” China: Clinton

October 29, 2010 at 8:21 am

Honolulu (ANTARA News) – Menteri Luar Negeri Hillary Clinton menyangkal pada hari Khamis Amerika Syarikat berusaha untuk mengandung China saat dia mula perjalanan dua minggu ke rantau Asia-Pasifik tergoncang oleh ketegasan China baru-baru ini.
Washington dan Beijing telah bentrok tahun ini mengenai masalah termasuk nilai-nilai mata wang China, AS penjualan senjata kepada Taiwan dan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama pertemuan Februari dengan Dalai Lama, pemimpin spiritual Tibet di pengasingan.
hubungan China dengan negara-negara jirannya juga telah tegang pertentangan wilayah – terutama dengan Jepun – tetapi juga dengan negara-negara Asia Tenggara yang mempunyai tuntutan bersaing di atas Laut China Selatan.
Diplomat tertinggi AS, mulai perjalanan ke tujuh negara-negara Asia-Pasifik termasuk China, berusaha untuk mencapai keseimbangan antara keinginan AS untuk bekerja dengan Beijing dan keprihatinan tentang beberapa dasar China.
“Hubungan antara China dan Amerika Syarikat adalah kompleks dan kesan yang sangat besar dan kami komited untuk mendapatkan benar,” kata Clinton dalam pidato dasar Asia-Pasifik AS disampaikan di Honolulu.
“Ada beberapa di kedua-dua negara yang percaya bahawa kepentingan China dan kita pada dasarnya bertentangan Mereka berlaku. Perhitungan zero-sum … jadi setiap kali salah satu dari kami berjaya, yang lain harus gagal,” katanya. “Tapi itu bukan pandangan kita.”
Sambil berkata kedua-dua negara bekerja sama pada banyak isu, Clinton juga menyinggung banyak perbezaan, termasuk keinginan AS untuk melihat mata wang China menghargai serta kritik Amerika terhadap rekod hak asasi manusia China.
“Ada juga banyak di China yang masih percaya bahawa AS bertekad mengandungi China dan saya hanya akan menunjukkan bahawa sejak awal hubungan diplomatik kita, China telah mengalami pertumbuhan menakjubkan dan pembangunan,” katanya.
“Hal ini disebabkan, tentu saja, untuk kerja keras dari orang-orang China Tapi dasar AS telah konsisten -. Melalui Pentadbiran Republik dan Demokrat dan Kongres – menyokong matlamat ini sejak tahun 1970,” katanya.
perjalanan Clinton bermula pada hari Rabu dengan berhenti di Hawaii untuk bertemu dengan menteri luar negeri Jepun. Pada hari Khamis ia terus ke Vietnam untuk pertemuan puncak Asia Timur dan kemudian kepala ke Kemboja, Malaysia, Papua New Guinea, New Zealand dan Australia.
Sementara China awalnya tidak pada jadwal-nya, Jabatan Luar Negeri menambah jalan memutar minit-minit terakhir untuk China pulau Hainan pada hari Sabtu sehingga Clinton bisa bertemu China Negara Penasihat Dai Bingguo, seorang tokoh penting dalam menguruskan hubungan AS-China tegang yang tidak akan menghadiri Sidang Kemuncak di Hanoi.

MENCARI SOLUSI KOPERASI
hubungan Sino-Jepun telah di tepi sejak bulan lalu setelah Jepun menahan seorang kapten kapal pukat Cina yang bertembung dengan kapal patroli Jepun di dekat pulau yang disengketakan – disebut Senkaku di Jepun dan Diaoyu di China.
Laporan bahawa China telah dihalang eksport yang disebut mineral tanah jarang, adalah penting untuk pengeluaran barang teknologi tinggi, ke Jepun selepas pertikaian telah berderak pembuat dasar dan pasaran takut kelangkaan komoditi.
pidato Clinton dibuat tidak menyinggung sengketa itu, tapi dia membuat jelas pandangan AS bahawa China dan jirannya harus bekerja sama untuk menyelesaikan pertikaian wilayah mereka.
Di Hanoi pada bulan Julai, Clinton mengisyaratkan keterlibatan baru AS dalam masalah Laut China Selatan, menekankan bahawa Washington percaya pertikaian teritorial di wilayah ini mempunyai implikasi global kerana peranan penting sebagai perdagangan dan persimpangan jalan pelayaran dan sumber berpotensi yang kaya sumber daya alam.
Clinton mengatakan dia senang dengan tanda-tanda bahawa China – yang awalnya mengatakan Amerika Syarikat untuk tetap keluar dari perselisihan itu berpendapat harus ditangani dengan dua hala – bersedia untuk mengatasi mereka melalui pengelompokan serantau.
Dibina di sekitar minggu ini Sidang Kemuncak Asia Timur di Hanoi, dua minggu perjalanan Clinton direka untuk menunjukkan komitmen AS untuk wilayah seperti Amerika Syarikat, dan negara-negara lain di wilayah ini, bergulat dengan kenaikan China ekonomi dan ketenteraan.
“Ada beberapa yang mengatakan bahawa ini warisan panjang kepimpinan Amerika di Asia Pasifik akan datang untuk yang dekat -.. Bahawa kita tidak ada di sini untuk tinggal kataku melihat nota kami ini menceritakan cerita yang sangat berbeza,” kata Clinton. “Kita menumpukan pada cakrawala waktu jauh -. Salah satu yang membentang keluar selama beberapa dekad yang akan datang”

Advertisements

Entry filed under: Berita Dunia. Tags: , , , , .

Microsoft beats Street dan mengetuk turun bimbang Apple tol bencana Indonesia hits 377 gunung berapi meletus lagi


Categories

Arkib Blog

Disclaimer

Blog ini ditulis secara bebas oleh para penyumbang berita. Kami tidak bertanggungjawab diatas kesahihan berita-berita yang diterbitkan.

%d bloggers like this: