Halliburton digunakan semen cacat di BP juga: panel

October 29, 2010 at 6:44 am

Houston (Reuters) – Halliburton Co digunakan semen cacat di BP Plc ditakdirkan Teluk Mexico dengan baik, yang boleh memberi sumbangan pada letupan yang menyulut tumpahan minyak lepas pantai terburuk dalam sejarah AS, sebuah panel Rumah Putih, Khamis.
Halliburton saham merosot sebanyak 16 peratus selepas Tumpahan Minyak Nasional Suruhanjaya menerbitkan sebuah surat merinci penemuan panel, sebelum pemulihan menutup hampir 8 peratus pada $ 31,68 per saham di New York Stock Exchange. BP saham AS tercatat ditutup naik 1,3 peratus di $ 40,60 per saham.
Meskipun tidak absolving BP tanggung jawab, laporan menumpuk kritik pada pekerjaan semen Halliburton’s, meningkatkan kebimbangan pelabur itu boleh dipaksa untuk menanggung sebahagian-up kos bersih. BP telah mengambil $ 32200000000 pendapatan untuk menutup kos pembersihan.
Kos untuk mengasuransikan hutang Halliburton melonjak di berita.
Halliburton telah menjalankan beberapa siri ujian yang menunjukkan bahan-bahan itu tidak stabil dalam beberapa minggu sebelum letupan 20 April di rig Horizon Deepwater, yang mengorbankan 11 pekerja dan memacu larangan sementara pengeboran deepwater AS.
Dalam sebuah kenyataan yang dihantar melalui e-mel, Halliburton mengatakan sedang menyemak laporan tersebut dan akan menerbitkan respon kemudian pada hari Khamis. Seorang juru bicara BP menolak berkomentar.
Baik Halliburton dan BP menyedari kekurangan dalam bubur semen, mirip dengan yang digunakan untuk menutup Macondo batu-telaga, pada awal 8 Mac lebih daripada sebulan sebelum tumpahan, “tapi tidak ditindaklanjuti data,” menurut Tumpahan Minyak Kebangsaan Ketua Suruhanjaya nasihat Fred Bartlit.
“Kenyataan bahawa BP dan Halliburton tahu pekerjaan ini semen bisa gagal hanya membeku kewajipan mereka dan tanggung jawab untuk bencana ini,” kata Rep Edward Markey, seorang ahli parlimen Demokrat yang telah mengkritik BP dan rakan baik nya.
Industri ini telah membangunkan ujian untuk mengenalpasti pekerjaan semen rosak di sumur lepas pantai, tetapi “BP dan / atau anggota transocean disalahtafsirkan atau memilih untuk tidak melakukan ujian tersebut dengan Macondo baik,” tulis Bartlit.
Ujian dilakukan oleh para ahli industri semen menunjukkan “semen busa yang digunakan pada Macondo tidak stabil,” tulis Bartlit dalam sebuah surat kepada rakan-kerusi Bob Graham dan Bill Reilly. “Halliburton (dan mungkin BP) harus menimbang mendesain ulang bubur busa sebelum mengepam itu di Macondo baik.”
Laporan ini menyokong tuntutan oleh BP bahawa berkongsi tanggung jawab atas bencana dengan rakan-mitranya Macondo, termasuk Ltd transocean Switzerland-based, yang dimiliki rig Deepwater Horizon.

Dalam sebuah laporan sementara BP diterbitkan pada bulan September, katanya Halliburton digunakan sebuah “tidak stabil” campuran semen yang membolehkan hidrokarbon mengalir sampai paip bor dan ke tingkat rig, di mana mereka terbakar.
Tumpahan yang dihasilkan mencemarkan pantai Teluk empat negara bahagian AS, mendorong larangan pengeboran deepwater baru dan meninggalkan citra BP compang-camping di Amerika Syarikat, rumah bagi 40 peratus daripada perniagaan gergasi minyak berpusat di London’s.

Advertisements

Entry filed under: Berita Dunia. Tags: , , , , .

bersalah dalam pasangan kaya Fla’s membunuh pemimpin Diam-diam membeli kereta Toyota masalah, tuntutan mengatakan


Categories

Arkib Blog

Disclaimer

Blog ini ditulis secara bebas oleh para penyumbang berita. Kami tidak bertanggungjawab diatas kesahihan berita-berita yang diterbitkan.

%d bloggers like this: