Pentagon kesalahan dalam operasi mata-mata rasmi: laporan

October 29, 2010 at 7:08 am

WASHINGTON (Reuters) – Seorang pegawai kanan Kementerian Pertahanan melanggar peraturan Pentagon dan sengaja menyesatkan perwira tentera senior ketika dia mencipta sebuah operasi mata-mata menggunakan kontraktor swasta di Afghanistan dan Pakistan, penyelidikan Pentagon telah dijumpai, menurut New York Times.
The Times mengutip jurucakap Pentagon Kolonel David Lapan mengatakan probe mendapati bahawa “penyelidikan lebih lanjut dijanjikan dari laporan menyesatkan dan tidak benar individu dibuat” tentang legalitas dari program mata-mata.
Dugaan tentang operasi-off-buku mata-mata berpusat pada Michael Furlong, senior US Air Force pegawai awam yang menyewa kontraktor dari syarikat keselamatan swasta yang bekas CIA digunakan dan koperasi tentera, Times melaporkan.
Menteri Pertahanan Robert Gates memerintahkan penyelidikan pada bulan Mac.
Kontraktor mengumpulkan perisikan tentang kewujudan tersangka militan dan lokasi kem pemberontak dan kemudian dihantar bahan yang ke unit tentera dan pegawai perisikan untuk tindakan mematikan mungkin di kedua-dua sisi sempadan Afghanistan-Pakistan, menurut kertas.
Seorang jurucakap Pentagon berkata beliau tidak mempunyai maklumat mengenai cerita Times.
The Times mengutip Furlong mengatakan dalam sebuah wawancara telefon yang dia marah tentang kesimpulan dari penyelidikan Pentagon dan bahawa Jabatan Pertahanan tidak pernah diwawancara dia sebagai sebahagian daripada probe.
“Ini sangat mirip kanguru keadilan mahkamah,” kata Furlong, menurut Times.
The Times mengutip dia yang mengatakan bahawa karyanya telah diluluskan oleh sejumlah pegawai senior di Afghanistan, dan bahawa ia tidak pernah menyesatkan sesiapa pun.
menggunakan kerajaan AS kontraktor keselamatan swasta telah menjadi kontroversi di Afghanistan mahupun di Iraq.
Presiden Afghanistan Hamid Karzai mengeluarkan dekrit pada bulan Ogos melarang semua kontraktor keselamatan swasta di Afghanistan, dengan pengecualian bagi mereka menjaga kedutaan besar, pemasangan tentera, tempat tinggal diplomatik dan pengangkutan personil diplomatik, berusaha hubungan dengan Washington.
Menurut Times, operasi Furlong, dengan menggunakan syarikat yang menggaji agen di Afghanistan dan Pakistan untuk mengumpul risikan terhadap kumpulan-kumpulan militan, dikendalikan di bawah kontrak $ 22.000.000 dijalankan oleh Lockheed Martin Corp
Times mengatakan, salah satu syarikat yang digunakan sekumpulan AS, agen Afghanistan dan Pakistan diawasi oleh Duane Clarridge, seorang veteran CIA yang dikenali kerana peranannya dalam skandal tahun 1980-an Iran-kontra.

Advertisements

Entry filed under: Berita Dunia. Tags: , , , , .

Diam-diam membeli kereta Toyota masalah, tuntutan mengatakan Florida calon Senat menyangkal ia diminta untuk berhenti


Categories

Arkib Blog

Disclaimer

Blog ini ditulis secara bebas oleh para penyumbang berita. Kami tidak bertanggungjawab diatas kesahihan berita-berita yang diterbitkan.

%d bloggers like this: