sumber AP: Paling tentera AS, keluarga mengatakan gay OK

October 29, 2010 at 3:46 am

WASHINGTON – Sebuah kajian Pentagon dalaman telah mendapati bahawa sebahagian besar pasukan AS dan keluarga mereka tidak peduli apakah gay dibenarkan untuk melayani secara terbuka dan memikirkan dasar-dasar “jangan minta, jangan bilang” boleh disingkirkan, menurut akrab dengan penemuan pejabat.
Keputusan kaji selidik tersebut diharapkan dapat digunakan oleh para penyokong hak-hak gay untuk menyokong hujah mereka bahawa undang-undang 1993 tentang gay boleh dicabut akan dengan sedikit merugikan dilakukan untuk tentera. Tapi survei juga diharapkan untuk mengungkap cabaran perkhidmatan yang boleh menghadapi di menjungkirbalikkan dasar lama dipegang, termasuk mengatasi perlawanan sengit di beberapa bahagian tentera bahkan jika mereka mewakili minoriti.
Butiran hasil survei masih Khamis langka, dengan Pentagon menurun untuk membincangkan penemuan sampai selepas 1 Disember ketika gulungan rencana sendiri untuk mencabut.
Para pegawai yang diungkapkan penemuan tinjauan berbicara dengan syarat tanpa nama kerana hasilnya belum dikeluarkan. NBC News melaporkan penemuan pertama Khamis.
Presiden Barack Obama mengatakan “jangan tanya, jangan bilang” tidak adil mendiskriminasikan gay. Menteri Pertahanan Robert Gates dan Laksamana Mike Mullen, pegawai atas berseragam militer, setuju tapi ingin bergerak perlahan untuk memastikan bahawa keberkesanan tentera tidak menderita.
Di antara kebimbangan atas mereka adalah bahawa memaksa perubahan terlalu banyak, terlalu cepat dalam sebuah lembaga yang secara sejarah telah enggan untuk merangkul kaum gay boleh mencetuskan reaksi antara pasukan dan keluarga mereka.
Dengan Kongres yang dikawal Demokrat sudah mempertimbangkan perubahan kepada undang-undang, Gates pada bulan Februari memerintahkan sebuah penelitian selama setahun atas masalah tersebut. Sebagai sebahagian daripada usaha itu, Pentagon menghantar sekitar 400.000 tinjauan untuk pasukan dan lain 150.000 untuk ahli keluarga terhadap dasar ketenteraan terhadap gay.
Para pegawai mengatakan bahawa dengan hasil tinjauan yang lengkap, kumpulan kerja menganalisis keputusan dan bekerja pada sebuah rencana untuk membatalkan polisi harus Kongres penyingkiran undang-undang.
Gay hak kumpulan menyerang tinjauan 103-soalan. Mereka berkata pasukan menganggap tidak mahu melayani dengan ahli perkhidmatan gay dan berkali-kali menggunakan “homoseksual,” istilah dianggap usang dan menghina.
Survei ini disusun oleh kajian Westat Maryland berasaskan syarikat di bawah kontrak bernilai 4,5 juta.
Awal bulan ini, Pentagon terpaksa untuk mencabut larangan terbuka melayani gay selama lapan hari selepas seorang hakim persekutuan di California memerintahkan tentera untuk melakukannya. Jabatan Kehakiman telah mengemukakan rayuan dan mahkamah rayuan persekutuan diberikan tinggal sementara dari perintah tersebut.

Advertisements

Entry filed under: Berita Undang-Undang. Tags: , , , , .

Ruangan stesen dodges sepotong satelit NASA tua Ujian amaran masalah simen sebelum BP letupan


Categories

Arkib Blog

Disclaimer

Blog ini ditulis secara bebas oleh para penyumbang berita. Kami tidak bertanggungjawab diatas kesahihan berita-berita yang diterbitkan.

%d bloggers like this: